Aanplanten

 


De juiste boom op de juiste plaats, daar begint het mee.Gelukkig bestaan er bomen in alle soorten en maten, waardoor er altijd wel een is die perfect past. Een machtige beuk of eik in een smalle stadstuin is niet ideaal als je op goede voet wilt blijven staan met de buren, tenzij die ermee akkoord gaan, natuurlijk!


Een boom plant je voor de toekomst, dus is het belangrijk dat er aan het eindbeeld gedacht wordt. Wanneer de boom zowel bovengronds als ondergronds alle ruimte heeft om zijn volwassen vorm te bereiken, moet er in de toekomst veel minder gesnoeid worden en kan de boom beter zijn natuurlijk silhouet behouden. Verder is het belangrijk om naar de standplaats te kijken. Zonnig of eerder schaduwrijk, losse zandgrond of dikke klei, droog of drassig?


Er zijn vele factoren die meespelen in het kiezen van de juiste soort. Sommige soorten hebben een prachtige herfstverkleuring, anderen een statig silhouet. Inheemse soorten hebben over het algemeen meer ecologische waarde dan exoten. Het aanplanten van bomen die voedsel voor bijen leveren, de zogenaamde drachtbomen, leveren een gigantische hoeveel stuifmeel en nectar. Het bloeiend oppervlak van een boom is vele malen groter dan de kroonprojectie en levert zo verhoudingsgewijs meer bloemen dan een gewas op grondniveau. Hoe ouder de boom en hoe groter de kroon, hoe beter.